Η Λευκάδα είναι ένα από τα επτά νησιά του Ιονίου με μοναδική φυσική ομορφιά. Τα λευκά άγρια βράχια του ακρωτηρίου Λευκάτας, έδωσαν το όνομα στο νησί. Το αρχαίο όνομα του ακρωτηρίου ήταν «Λευκάς Πέτρα» ή «Λευκάς Άκρα».

Τα πρώτα ίχνη ανθρωπότητας ανέρχονται στην παλαιολιθική εποχή. Από τον 7ο αιώνα η Λευκάδα, αρχικά ως αποικία των Κορινθίων παίρνει μέρος σε διάφορες μάχες, όπως ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, η ναυμαχία της Σαλαμίνας και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για πολλά χρόνια γίνεται αποικία των Ρωμαίων, Οθωμανών, Ενετών, Γάλλων, Βρετανών μέχρι να γίνει τελικά μέρος της Ηπειρωτικής Ελλάδας με την ένωση της Επτανήσου το 1864.

Η Λευκάδα είναι ένα νησί με μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παράδοση. Εδώ γεννήθηκαν πολλοί ποιητές και καλλιτέχνες με εθνική αναγνώριση και διεθνή φήμη, όπως ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Άγγελος Σικελιανός, ο Λευκάδιος Χέρν, ο Θεόδωρος Στάμος, η Αγνή Μπάλτσα και πολλοί άλλοι.

Η κύρια ασχολία των Λευκαδίων ήταν η γεωργία. Στη Λευκάδα παράγονταν εξαιρετικό κρασί, το οποίο εξαγόταν στην Ευρώπη από τους Ενετούς. Ο Πλίνιος (23-79 μ.Χ.) και ο Αθήναιος (συγγραφέας του Δειπνοσοφιστή, 160-250 μ.Χ.) κάνουν αναφορά στο διάσημο Λευκαδίτικο κρασί.

Τα Λευκαδίτικα κεντήματα, που συνεχίζουν την παράδοση μέχρι σήμερα, είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ως δείγμα σπάνιας τεχνικής και εξαιρετικής τέχνης.

Περισσότερες φωτογραφίες

ΜΗΤΕ: 1061215

©2015 milostudios.gr